Соларна кола измина 3000 км за малко над 37 часа

Nuon – студентски отбор от Нидерландия – спечели третото си поредно първенство в “Световно соларно предизвикателство, най-вълнуващото състезание за соларни автомобили, в рамките на което състезателните болиди изминават 1860 мили из пустинята на Австралия. От 1987 г. насам състезанието провокира дискусии относно слънчевата енергия и нейния потенциал. Тазгодишното издание стартира от града Дарвин, столицата на Северната територия на Австралия, за да достигне до крайната си дестинация – Аделаида, столицата на Южна Австралия и петият по големина град на континента. В края на състезателното трасе холандска тълпа, пееща „Nuna! Nuna!” посрещна състезателната кола Nuna9 в последнтие й метри към победата.

“Световното соларно предизвикателство“ е едно от най-наблюдаваните иновационни предизвикателства в света. Предишни участници в състезанието са съоснователят на Google Лари Пейдж и съоснователят на Tesla Джей Би Страбел. Всяко превозно средство в състезанието се захранва само от слънцето. Повечето от моделите в него се финансират от корпорации или университети. Състезават се екипи от всякакви страни, от САЩ до Малайзия, от Индия до Южна Африка – “световното соларно предизвикателство” е наистина глобално състезание.

През 2017 Nuon се състезава за седми път, като спечелването на наградата отне 37 часа, 10 минути и 41 секунди. Въпреки че отборът победи, времето му падна в сравнение с 2015 г., когато екипът завърши предизвикателството за 33,03 часа. Тазгодишната печеливша стратегия включваше промяна в стила на шофиране, за да се адаптира към климатичните условия, които предполагат силни ветрове. Слънчевата кола бе настроена по такъв начин, че да се възползва от вятъра като корабно платно, което да й даде тласък над останалите претенденти.

Изображения: Phys.org

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*