Париж ускорява извеждането от употреба на ДВГ-колите

Кметицата на Париж Ан Идалго възнамерява да отърве мегаполиса от неекологичния ДВГ транспорт още до края на следващото десетилетие, предаде TechNews.bg, позовавайки се на Engadget.

Франция вече обяви план до 2040 г. да извади от експлоатация автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Очаква се тази мярка значително да подобри екологичната обстановка в страната, в резултат на драстично намаляване на вредните емисии.

Париж, на свой ред, разгръща собствена инициатива за забрана на ДВГ автомобилите в съкратени срокове. През 2024 г. от пътищата на френската и световна столица трябва да изчезнат дизеловите транспортни средства, а през 2030 г. забраната ще обхване и бензиновите коли. Инициативата ще бъде последвана от други три града във Франция, според местните медии.

В момента дизеловите автомобили представяляват около 40% от продажбите на нови коли във Франция.

За по-малко от 15 години Париж трябва да премине към автомобили с ново поколение задвижващи системи. Очевидно решението са електромобилите, захранвани с батерии, както и машини с горивни клетки, в частност водородни.

Наред с това правителството на Маркон възнамерява да прекрати данъчните облекчения за дизелови автомобили от следващата година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*