Google ще се захранва от 100% възобновяема енергия до 2018 г.

След 10 години като въглеродно неутрална компания Google обяви, че всичките й центрове за данни и офиси ще бъдат захранвани със 100% възобновяема енергия от следващата година. Корпоративният гигант постигна бърз напредък в реализирането на целта си, поставена през 2016 г. Тя ще бъде изпълнена до 2018 г. В доклада си за околната среда от 2017 г. Google заяви, че е пионер в “новите модели за закупуване на енергия, които другите могат да последват”. “Вярваме, че Google може да изгради инструменти за подобряване на живота на хората, като същевременно намали зависимостта им от природните ресурси и изкопаемите горива”, каза изпълнителният директор на Google Урс Холцле.

Бързото преминаване на Google към чиста енергия е добре дошло не само от гледна точка на влиянието, което това може да има върху други компании, но и заради въздействието върху потреблението на енергия в Google, което – според оценките – епрез било толкова голямо, колкото потреблението на целия град Сан Франциско. В съответствие със своята политика за устойчивост Google стартира и инициатива за добавяне на сензори за качеството на въздуха към автомобилите, които „сканират“ света за а Google Street View. Фирмата планира да промени своите системи за справяне с отпадъците, за да гарантира, че компанията не изпраща каквото и да било към депата за отпадъци. Половината от 14-те центъра за данни на Google вече са достигнали този етап.

Повечето от възобновяемата енергия, която Google ползва, се купуват от външен доставчик. Въпреки това фирмата реализира и важни стъпки, за да осигурява самостоятелно част от собствената си енергия. Така например неотдавна компанията придоби вятърния парк Tellenes в Норвегия. 12-годишният договор предвижда 100% от произведената енергия да се ползва от Google – тя ще захранва центровете за данни във Финландия, Белгия, Холандия и Ирландия.

Изображения чрез Wikimedia Commons (1) и Robbie Shade / Flickr

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*