ООН и банка в Нидерландия създават $1 млрд. фонд за стимулиране на устойчивото земеделие

Rabobank NA в Нидерландия създаде фонд на стойност 1 милиард щатски долара за финансиране на местните земеделски стопани с цел преминаване към по-устойчиви практики. Rabobank и Организацията на обединените нации ще си разделят разходите за програмата, предназначена да насърчи фермерите да обмислят по-устойчиви практики, въпреки по-високите разходи и потенциално по-ниските добиви в самото начало, казаха ръководители на банката в изявление пред Ройтерс.

С тригодишната програма Rabobank планира да предложи комбинация от безвъзмездни средства, нисколихвени заеми и застрахователни продукти. “Трябва да стимулираме фермерите да променят практиките си”, каза Бери Мартин, член на управителния съвет на банката.

Кредитната организация не представи пълния спектър от критерии за устойчивост, но заяви, че земеделските производители редовно “биват измервани“. Банката ще представи подробности и ще предоставя актуална информация за напредъка на програмата своевременно. Това може да включва например по-ниски рейтинги за усилната употреба на пестициди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*