Fairphone и Apple са лидерите при зелената електроника

Fairphone и Apple са най-зелените доставчици на електроника в света и оглавиха най-новата класация на Greenpeace за зелена електроника. Amazon, Xiaomi и Vivo пък са на опашката в подредбата.

„Ръководството за по-зелена електроника 2017“, публикувано от Greenpeace, оцени 17 хай-тек фирми от цял свят по отношение техните постижения в областта на екологията. Технологичните компании са оценени и рейтинговани по скала от А до F. Сред критериите, по които фирмите са оценени, са тяхната прозрачност, ангажираност, ефективност и застъпничество в три области: намаляване на парниковите газове чрез възобновяема енергия; използване на рециклирани материали; отстраняване на опасни химикали от продуктите и производството.

Fairphone – холандско социално предприятие за „етични“ смартфони – отбеляза най-доброто общо постижение с рейтинг B, благодарение на особено високите оценки за начина на използване на ресурсите. На второ място с рейтинг B- е технологичният гигант Apple. Тя беше похвалена от еколозите, че определила цел да захранва 100% от дейностите си с изцяло възобновяема енергия – за цялата си верига за доставки.

Dell и HP са трети и четвърти, съответно с класове C+, следвани от Lenovo и Microsoft с рейтинг C-. Останалите 11 компании в списъка – включително Samsung, Sony, Google, Huawei и Amazon – попадат в обхвата от D до F.

„Технологичните компании твърдят, че са в челните редици на иновациите, но техните вериги за доставки все още са в индустриалната ера“, каза в изявление Гари Куак, старши ИТ-активист в Greenpeace. „Ние знаем, че те могат да се променят, а не да подхранват климатичните промени. ИТ компаниите трябва да покажат пътя напред, точно както Google и Apple правят това с центровете си за данни, работейки с възобновяеми източници на енергия“. По думите му, ИТ фирмите имат още много работа за вършене в тази посока – подобряване на екологичното въздействие, използване на възобновяема енергия, подобряване на продуктовия дизайн, усъвършенстване на ресурсната ефективност и намаляване на използването на нови суровини.

Един от най-големите екологични проблеми в света на електрониката си остават електронните отпадъци – заради краткото време на живот на електронните устройства. Според оценките на ООН, електронните отпадъци в света ще надхвърлят 65 милиона тона през 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*