Първата в света плаваща вятърна ферма вече подава ток към мрежата

офшорен ветроенергиен парк

Пет масивни вятърни турбини, плаващи в морето близо до Шотландия, започнаха да подават ток към електро-мрежата. Норвежката енергийна компания Statoil работи в продължение на няколко години върху проекта за 30-мегаватовия ветропарк Hywind Scotland и сега фермата вече работи. Тя може да захранва около 20 000 жилища.

Hywind Scotland е разположен на около 25 км от Петерхед в Абърдийншър. Тъй като вятърните турбини на фермата са плаващи, те могат да бъдат поставени във води, които са далеч по-дълбоки от тези, в които се изграждат „конвенционалните“ офшорни вятърни ферми. Високите турбини Hywind Scotland се намират във вода с дълбочина от 129 метра. За сравнение, обичайно офшорните вятърни турбини са на дълбочина до 50 метра.

Тази цифра е важна, защото, според Statoil, 80% от най-добрите локации за потенциални офшорни ветропаркове се намират във води с дълбочина, по-голяма от 60 метра. В корпорацията смятат, че плаващите им турбини могат да работят дори в още по-дълбоки води от тези на Hywind Scotland. „Hywind може да се използва за дълбочини до 800 метра, като по този начин се „отварят“ зони, които досега са били недостъпни за офшорни вятърни инсталации,“ посочи изпълнителният вицепрезидент на Statoil New Energy Solutions Ирене Румелхоф. „Наученото от Hywind Scotland ще проправи пътя за нови пазарни възможности“.

Измерени от върха на витлото до повърхността на морето, вятърните турбини са високи 175 метра.

Statoil и партньорът на проекта Masdar работят и по друг проект – за съхранение на енергия чрез батерии с капацитет един мегават час. Проектът се нарича Batwind и цели да съхранява чиста енергия, генерирана от Hywind Scotland.

По думите на Румелхоф, Statoil планира да продължи да работи по намаляването на разходите за електроенергия от вятърния парк до порядъка на 40-60 евро на мегаватчас до 2030 г.

Снимка: Ойвинд Гравяс/Woldcam/Statoil

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*