Първият в света мост, отпечатан на 3D, бе открит в Холандия

Холандия официално откри първия в света мост, отпечатан на 3D принтер. Той е дълъг 8 метра и е разположен в близост до град Гемърт. Благодарение на подсилени, предварително напрегнати бетонни модули и отпечатани на 3D системи мостът, който е предназначен предимно за велосипедисти, може безопасно да понесе теглото от 2 тона. Три месеца са били нужни за изграждането на структурата.

„Мостът не е много голям, но е отпечатан от принтер, което го прави уникален“, коментира Сайд Тейл Салет от Технологичния университет в Айндховен. При прилагането на техники за 3D печат се използва по-малко бетон, отколкото би било необходимо при изливането на конвенционална форма, обясняват учените. Според официалния уебсайт, „принтерът полага бетон само там, където е необходимо“.

8-метровият мост се простира над воден канал и свързва два пътя. Въпреки, че мостът е предназначен за използване от велосипедисти, строителната компания „БАМ Инфра“ казва, че той може безопасно да носи товари до два тона. На компанията са били нужни само 3 месеца, за да построи моста, който има приблизително 800 слоя.

Този проект извежда на преден план екологичните предимства на 3D печат, казва ръководителат на БАМ Мариус Шимел. „Необходими са по-малко ресурси и има значително по-малко отпадъци“, казва Шимел.

Междувременно друга холандска фирма, наречена MX3D, започна наскоро да отпечатва мост от неръждаема стомана. Досега е изградена една трета от него. Създателите му ще се стремят даго завършат до март 2018 г.

Снимки: Технологичен университет в Айндховен

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*