Словения определя строги ограничения за емисиите на автомобили

Словения обяви нови правила за новите бензинови и дизелови автомобили, като заяви, че само тези с ултра-ниски емисии ще могат да бъдат регистрирани в страната от 2030 г. нататък.

“От 2030 г. няма да позволяваме регистрацията на традиционни ДВГ-автомобили като тези, които се използват днес”, заяви за Радио Словения Боян Злендар, говорител на министерството на инфраструктурата. Само за колите с под 50 грама CO2 на километър ще бъде допустимо да бъдат регистрирани по това време. Подобно ниво в момента е постижимо само с хибридни и електрически автомобили, каза говорителят.

Любляна е убедена, че дотогава автомобилната индустрия ще е постигнала изключително техническо развитие и ще увеличи продажбите на електрически и други автомобили с много нисък въглероден отпечатък.

С подобно решение Словения се доближава до Франция и Великобритания, които вече имат за цел да спрат продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.

Плановете на Словения са част от по-цялостна стратегия, предвиждаща подобряване на инфраструктурата за “алтернативни горива”, включително 22 300 станции за зареждане на електромобили до 2030 г. – в сравенение с 230 в момента.

С над 500 автомобила на 1000 души население Словения има едно от най-високите нива на собственост на автомобили в Европейския съюз. Почти 45 процента са дизеловите коли.

През първите девет месеца на тази година в страната са продадени около 900 електрически или хибридни автомобила. Това е три пъти повече, отколкото през същия период през 2016 г., съобщи словенската информационна агенция STA.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*