Нидерландия ще пропусне целите си за „зелена“ енергия за 2020 г.

Нидерландия ще пропусне целите си за производство на енергия от възобновяеми източници и намаляване на емисиите на парникови газове за 2020 г., въпреки новите инвестиции във вятърна енергия. Това гласи нов преглед на напредъка на правителството, публикуван в четвъртък.

Въз основа на текущите прогнози, зелените енергийни източници ще осигуряват 12,4% от потреблението на енергия в страната до тази година. Това е под 14-процентната цел, договорена с Европейския съюз.

Проектите, които се разработват, ще намалят вредните емисии с 23% спрямо нивата от 1990 г. Това означава разминаване с 25-процентна цел, договорена в Протокола от Киото.

Зелените активисти заявиха, че цифрите показват, че правителството трябва да работи по-усърдно и по-бързо. „Ако продължим по този начин, Нидерландия ще продължи да се клатушка на дъното на европейските класации през 2030 г.“, каза местният Съюз за възобновяеми енергийни източници, представляващ ВЕИ дружествата в страната.

Министърът на икономиката Хенк Камп пък заяви, че прогнозите са се подобрили в сравнение с миналата година благодарение на „успешното внедряване на вятърноенергийни системи в морето“.

Партиите в новото правителство този месец се договориха да затворят пет въглищни централи до 2030 г. и да увеличат данъците върху замърсителите.

Според доклада, енергията от възобновяеми източници в страната ще достигне 23,9% от общото потребление до 2030 г., докато емисиите на парникови газове ще намалеят с 34% спрямо нивата от 1990 г. Това не съответства на целите на ЕС – съответно 27% и 40%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*