„Направи си сам“ градина със стъклени шишета

Стъклените шишета се рециклират значително по-лесно от пластмасовите, за тях има специални контейнери по улиците на градовете, а и много от бутилките могат да се „върнат“ в магазина при покупка на нова напитка. Все пак не всички модели се приемат в магазина, а и не навсякъде има зелен контейнер за „опаковки от стъкло“. Тогава хората подхождат изобретателно и използват бутилките отново… например в градината. Ако и вие имате зелено кътче, за което се грижите, тези идеи, щипнати оттук-оттам, може да ви допаднат.

Еднаквите по размер бутилки могат да се превърнат в контур за цветни лехи с всякякви форми. Плътно подредени една до друга, те могат да направят възможни леко „повдигнати“ лехи.

По аналогичен начин могат да се направят и разделители между равната морава и цветната леха, между пътеката и лехите и др.

Всичко е въпрос на игра на въображението и известно постоянство.

Всъщност изобщо не е нужно бутилките да са едноцветни.

Любителите на виното могат да натрупат известно количество стъкло, преди да посегнат към градината, и да изградят чудесни „кашпи“ и повдигнати лехи от опаковките на любимата напитка.

Хоросан и стъклени бутилки – тази комбинация дава безкрайни възможности за изграждане на малки и големи „зидове“ – за външния „дувар“, за ниски ограждения в градината, за беседка. Впрочем, подобно вграждане на бутилки в зидовете се използва вече доста често в африкански села, където по този метод вдигат къщи – с глина и шишета. Имат добър изолиращ ефект, вътре остават хладни, а и се изграждат много бързо. При наличието на достатъчно цветове и форми могат да се получат смайващи ефекти.

Друго приложение на стъклените шишета – с масло за горене, фитил и здраво закрепване се получават фенери.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*