Засаждат първата “градска гора” в София от 40 години насам

Нова градска гора ще се появи скоро край София – за първи път от близо 40 години насам. Тя ще се намира в землището на столичния квартал „Суходол“. Залесяването ще започне тази събота, 21 октомври, и ще продължи в повечето почивни дни до края на ноември.

Новият горски масив ще е с площ от над 250 000 квадратни метра. На тази територия ще бъдат засадени 125 000 ароматни дървета – най-вече акации и липи. Засаждането ще се извърши в рамките на три залесителни сезона до края на 2018 г.

Идеята е на инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора“, известна и като Гората.БГ, и е подкрепена от Столична община. От инициативата осигуряват дърветата, инструментите, организират доброволците, а теренът е предоставен от Столична община с ангажимент земята да се използва дългосрочно за гора.

Всички столичани и гости на столицата са добре дошли да се включат в първото засаждане на градски горски масив от четири десетилетия насам. Новото насаждение е първата градска гора след създаването на Северен парк и Южен парк през 70-те години на миналия век.

“Предвид големия брой дървета, които планираме за този сезон, засаждането ще продължи в множество събития в почивните дни – дотогава, докато времето е благосклонно към нас и ни позволява да залесяваме,“ обясни Никола Рахнев, създател на инициативата за залесяване „Когато станем 100 000, ще посадим гора“, или накратко Гората.БГ.

В рамките на тази доброволческа инициатива в България, чрез провежданата от тях „Национална залесителна кампания“, са засадени вече над 225 000 дръвчета – само с доброволчески усилия. През пролетта на 2017 г. тя привлече стотици столичани за засаждането на над 3 000 дървета в Западен парк, който пострада от нелегална сеч последната зима.

Всички събития са от 10:00 ч., като вече са потвърдени,с очаквания за хубаво време, датите 21, 22, 28, 29 октомври, а периодично ще се обявяват и следващите. Актуална информация и точната локация в кв. Суходол, както и начините на предвижване до там, могат да се намерят във Фейсбук събитието, както и на сайта Гората.бг.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*