САЩ се готви да убие пазара на слънчева енергия

Американската соларна индустрия е застрашена от поредния от разрушителните импулси на президента Доналд Тръмп: неговия стремеж да накаже предполагаемо несправедливи търговски практики, като наложи лимити за вноса на соларни панели.

Наскоро Американската комисия по международна търговия единодушно реши, че американските производители на слънчеви панели са засегнати от конкуренцията на азиатските производители „и други конкуренти“. До края на следващия месец тя ще препоръча какви мита или ограниченя за вноса да наложи.

„Комисията и президентът трябва да разберат, че наказването на азиатските производители на панели би направило нещо много повече от това да навреди на търговските отношения – това също ще осакати процъфтяващия бизнес на соларната енергия в САЩ“м написа по този повод Bloomberg.

Повечето слънчеви панели, продавани в САЩ, се произвеждат в Азия. През последните няколко години sпадащите цени доведоха до зашеметяващ ръст на новите инсталации в САЩ – всъщност до 17-кратно увеличение от 2008 г. насам. И работните места в американската слънчева слънчева също се увеличиха – всъщност, 17 пъти по-бързо от растежа на цялата икономика на САЩ. Това е така, защото едва около 15% от всичките над 260 000 работни места в американския соларен бизнес са в производството. Повечето от тях са в инсталацията и разработването на проекти.

Този забележителен ръст на слънчевите инсталации и съответно на работните места може да продължи – но не и ако митата повишат цените на соларните панели. От скока на цените ще пострадат всички – собствениците на жилища, предприятията и комуналните дружества.

1 коментар

  1. Да сезират отговорните служители – архиепископ Хаджаг Барсамян за източните щати и архиепископ Ховнан Дердерян за западните.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*