Лондон въвежда такса за най-замърсяващите превозни средства

Лондон въведе такса за най-старите и най-замърсяващите превозни средства. С това градската управа ще се опита да подобри качеството на въздуха в британската столица, обяви кметът на града Садик Хан.

Така наречената „T-такса“ е дневен данък 10 лири. Тя ще се прилага за дизеловите и бензиновите автомобили, регистрирани преди 2006 г., които не отговарят на европейската норма „Евро 4“ от 2005 г. за регулиране на емисиите на превозни средства.

Новата такса ще се прилага за същите часови интервали – от 7 ч. сутрин до 6 ч. вечер – подобно съществуващия данък за задръствания в размер на 11,5 лири. Това означава, че някои водачи ще трябва да плащата по 21,50 лири на ден за шофиране в централната част на Лондон.

„Като кмет съм решен да предприема спешни действия, за да помогна за прочистването на смъртоносния въздух в Лондон. Трябва да се обърне внимание на позорния мащаб на кризата, свързана с общественото здравеопазване в Лондон, с хиляди преждевременни смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха,“ каза Хан в изявление. „Днешният ден е важно събитие в нашето пътуване с въвеждането на Т-таксата, за да се насърчат шофьорите да изхвърлят замърсяващите, вредни автомобили“.

Мерките се предприемат след като британският Върховен съд постанови, че мерките на правителството на Обединеното кралство за борба със замърсяването на въздуха не отговарят на правилата на Европейския съюз относно ограниченията за азотния диоксид.

Новата мярка е част от по-мащабен план на кметството за намаляване на замърсяването на въздуха в Лондон на стойност 875 млн. лири. Той включва и въвеждането на зона за изключително ниски емисии (ULEZ) през 2019 г.

Близо 9 500 лондончани умират преждевременно всяка година в резултат на дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха, според проучване от 2015 г. от изследователи от „King’s College London“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*