Австралия започва мащабен проект за ВЕИ енегия с модул за съхранение

Tesla, Vestas и Quanta ще изградят мащабен проект за добиване и съхранение на възобновяема енергия в Австралия. Проектът в размер на 160 млн. долара се управлява от Windlab при хибридния ВЕИ парк „Kennedy Energy Park“ в Северен Куинсланд, Австралия. Windlab наскоро съобщи, че е получила финансиране от Корпорацията за финансиране на чиста енергия и Австралийската агенция за възобновяема енергия. За проекта са избрани Tesla, Vestas и Quanta в партньорство.

Проектът на триото в Kennedy Energy Park ще се състои от 12 вятърни турбини Vestas, всяка с височина 132 метра – най-високите в Австралия – в съчетание с технологията за съхранение на батериите на Tesla Powerpack. Комбинацията е особено полезна за места като Куинсланд, където има силни ветрове, но само през определени часови интервали на деня. Пакетите батерии Powerpack на Tesla ще позволят вятърната енергия, генерирана следобедно време, да бъде използвана по-късно, през деня и през нощта, когато е необходима.

Очаква се проектът да бъде завършен за около година. Комбинираната система ще е готова за пълноценно функциониране до края на следващата година. След като бъде завършен, проектът ще създаде 100 работни места и ще осигури енергия за 35 000 австралийски домакинства.

„Ние вярваме, че „Kennedy Energy Park“ ще демонстрира ефективността на съчетанието от вятърна и слънчева енергия и система за съхранението й – за осигуряване на евтина, надеждна и чиста енергия за бъдещето на Австралия“, каза Роджър Прайс, изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Windlab. „По-широкото навлизане на проекти като този може да гарантира, че Австралия може повече да изпълни ангажиментите си по Парижкия договор, като същевременно окаже натиск върху цените на енергията“.

Това внедряване на Powerpack идва „по петите“ на новиата, че Tesla ще осигури системи за съхранение на енергия за възстановяването на Пуерто Рико.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*