Пристанището в Сидни може да се преобрази в „Островна градина“

Австралийската фирма LAVA представи зашеметяващо предложение за превръщането на недостъпен парцел в близост до пристанището в Сидни в устойчива крайморска общност. Амбициозният проект „Островна градина“ предвижда зелено обществено пространство с блокове с екологични жилища и многофункционални сгради, всички потопени в зеленина.

Въпреки че районът понастоящем се използва от Кралския австралийски флот, предложението цели напълно да преустрои района, за да го превърне в нова крайбрежна общност. Използвайки устойчив модел, ефирният градски силует ще се подреди по протежение на крайбрежната ивица. Новата общност ще включва жилищни и многофункционални сгради, всички построени чрез най-съвременните зелени технологии. Разнообразните „кули“, които предлагат зашеметяваща гледка към пристанището, ще бъдат обвити в изобилие от зеленина чрез множество тераси и зелени покриви и ще са заобиколени от обществени градини.

Навярно не е учудващо, че проектът за „Островна градина“ силно наподобява предложението за футуристичен зелен град-гора в Малайзия, който работи като жива джунгла. То бе разработено от LAVA като част от конкурс.

Предложението на LAVA включва също така и прилагането на различни методи за повторно използване, където това е възможно. Например бившият сух док ще бъде превърнат в „плаващ пазар“, където ще има място за обществени бани, магазини и пространства за обществени мероприятия – концепрти, спектакли и др. Проектът предвижда и редица други удобства в обновеното пространство като крайбрежна алея, музеи и различни социални съоръжения, които биха имали за цел да създадат силно чувство за общност.

Изображения: LAVA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*