Винарна край Нови пазар ще се захранва от слънцето

Модерна винарна до Нови пазар ще се захранва само със слънчева енергия. Собствениците на „Лъки Вайнари“ недалеч от с. Зайчино Орешане са решили тя да бъде изцяло енергийно независима.

В рамките на първия етап от осигуряването на енергийната автономност на винарната е инсталирана около една трета от цялата енергийна система. „На първи етап се монтираха 4500Wp панели 250Wp 0+3% положителен толеранс от високо качество и доказан производител, 4,2kW хибриден „диспечер“ (инвертор) с вградени зарядни контролери и 300Ач електролитни акумулатори Rolls, свързани на 48V от 8 бр. клетки на 6V“, разказа Стоян Желев, ръководител на проекта за изграждане на соларния масив.

Фотоволтаичната система ще се разширява поетапно заедно с разширяването на производственото хале. Скоро към винарната ще бъде построен малък хотел, в който ще има дегустационна зала и ресторантче. Те също ще се захранват от фотоволтаичния масив. „Системата може да се разшири поетапно до 45кW, без да се преработва съществуващата,“ казва Желев. Той уточнява, че инверторът управлява и генератор с електростарт и автоматичен смукач. Така винарната може да разчита на енергия по всяко време, независимо от метеорологичните условия.

До голяма степен причина за решението комплексът да се захранва от слънцето е фактът, че е трудно да се изгради връзка със съществуващата електропреносна мрежа. Инвестицията в соларната система е изцяло собствена – Фонд „Земеделие“ е отказал финансиране.

По отношение на жизнения цикъл на системата очакванията са тя да работи поне 25 години. Панелите имат 12-годишна производствена гаранция, гаранция за производителност 10 години до 90% от мощността и 25 години до 80% от мощността, казват инсталаторите. За акумулаторите очакванията са, че ще работят над 10 години.

       

Снимки: Стоян Желев

2 коментара

  1. Г-н Димитров, като специалист е добре първо да се запознаете с възможностите на системата и после да се произнасяте. Тези акумулатори дори са му малки, но до там стигнаха средствата. Освен това всеки обект се разглежда сам за себе си. Няма универсални решения в островните системи. До този момент потребителя е пускал генератор не повече от десет пъти за една година.

  2. Ако не си вземат и генератор, с който да допълват акумулаторите до 100% капацитет, още на втората година ще трябва да подменят поне половината! Има хибридни системи които правят точно това. Дано се вслушат в един професионален съвет!Могат да почетат за Bacup системите ако искат да си ползват акумулаторите около 8-10 години.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*