„Хелоуин“ – нарастващ екологичен кошмар

Някои харесват, а други ненавиждат този детски карнавал – „Хелоуин“, но независимо от убежденията и религията той се оказва беда по отношение природата. Милиони карнавални костюми ще бъдат облечени от младежи по цял свят, за да бъдат захвърлени на боклука същата нощ, и тази година на 31 октомври вечерта.

„Хелоуин“ е същински кошмар от гледна точка на текстилните и пластмасовите отпадъци, сочи ново изследване. 7 милиона карнавални кстюма са се озовали в кошчето миналата година, според проучване, проведено от Censuswide. Шапки на вещици, бели ризи, гумени и пластмасови маски – всичко това заминава към депата за боклук.

Censuswide са установили, че 33 милиона възрастни и деца са се преоблекли с карнавални костюми за „Хелоуин“ миналата година. Тази година се очаква броят им да достигне 39 милиона.

Всеки костюм за „Хелоуин“ се облича средно два пъти. 4 от всеки дест, тоест 37%, се обличат само по веднъж.

Откритието стана повод за стартирането на кампанията #SewSpooky, която призовава празнуващите да не изхвърлят костюмите си, а да ги подарят на близък, за да се използват повторно карнавалните одежди и маски. Макар че много магазини, оказиони и НПО биха отказали да подпомогнат схеми за размяна – най-вече заради липсата на оригиналите етикети на дрехите – 73% от хората биха били щастливи да получат използван костюм от роднини или приятели, сочи проучването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*