Daimler тества самоуправляеми снегорини за летища

Немският концерн Daimler AG работи по нов проект за автономни превозни средства. Става въпрос не за пътнически автомобили, а за специализирана тежка техника, в частност – самоуправляеми снегорини за летищата, съобщи TechNews.BG.

Идеята на Daimler е да замени напълно рутинното почистване на пистите от сняг и лед с роботизирани машини. Така ще бъдат намалени разходите и същевременно ще се повиши ефективността, поради липсата на човешки фактор.

Автонономните снегорини разчитат на платформа Remote Truck Interface (RTI), която позволява отдалечено управление на машините. Снегорините са способни да работят в групи, като всеки от тях би могъл да бъде водещ или подчинен.

Снегорините са проектирани на базата на машини Mercedes-Benz Arocs и оборудвани с всичко необходимо за почистване на летищата. В момента Daimler тества група от четири машини, но теоретично броят им може да достигне 14 в група.

Тестващата платформа използва технология DGPS, която се явява GPS система с повишена точност. Всички машини могат да обменят данни едни с други, като освен това на всеки десет секунди извършват пълен обмен на данни с центъра за управление.

Daimler тества и товарни автомобили със система за автоматично управление. Очаква се в бъдеще подобна самоуправляема техника да се появи по пътищата за общо ползване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*