Горивни клетки захранват център за данни на Microsoft в Сиатъл

Microsoft engineer Sean James is dwarfed by the superstructure frame that supports servers on the bottom and European-made fuel cells on top at a building in Sodo. The company hopes to begin testing soon using natural-gas-powered fuel cells to power data centers. (Ken Lambert/Seattle Times/TNS)

Център за данни на Microsoft в Сиатъл, САЩ, ще захранва сървърите си със система за енергия от горивни клетки, доставена от немската Solidpower. Горивните клетки са разположени над раковете със сървърните съоръжения на центъра за данни. Те ще осигуряват електричество 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата – непосредствено до раковете, твърди Solidpower.

Въпреки че технологията на горивните клетки (захранвани с природен газ) се използва като източник на енергия за центровете за данни и на други места по света, инсталацията в Сиатъл е уникална със своя дизайн – инсталирането на клетките върху самите ракли. Обикновено горивните клетки се инсталират в контейнер извън помещенията за сървърите – и се свързват с вътрешната енергийна мрежа на сградата.

Разполагането на клетките над раклите подобрява енергийната ефективност и намалява необходимостта от допълнителни инвестиции в енергийните системи на сградата, уточняват от Въпреки че технологията на горивните клетки (захранвани с природен газ) се използва като източник на енергия за центровете за данни и на други места по света, инсталацията в Сиатъл е уникална със своя дизайн – инсталирането на клетките върху самите ракли. Обикновено горивните клетки се инсталират в контейнер извън помещенията за сървърите – и се свързват с вътрешната енергийна мрежа на сградата. В този си вид инсталацията „отбелязва промяна на парадигмата за доставката на електроенергия за центровете за данни“, твърди фирмата.

Тази технология ще позволи на бъдещите центрове за данни изцяло да се „откачат“ от електропреносната мрежа, казва Шон Джеймс, инженер в Microsoft. Той изглежда като джудже на фона на огромната инсталация, която поддържа сървърите и горивните клетки (на снимката).

Фото: Ken Lambert/Seattle Times/TNS

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*