Черни крила на пеперуда вдъхновиха по-ефективни слънчеви клетки

Изследователи почерпиха вдъхновение от пеперудите, за да проектират нов вид тънкослойни слънчеви клетки, които могат да абсорбират светлината по-добре. Така наречената „розова пеперуда“, която обитава Индия, има меки черни крила, които пазят топло на насекомото, когато е изложено на слънце. Имитирайки крилете на пеперудата, учените са проектирали слънчева клетка, която – според съобщенията на The Verge – може да събира светлина два пъти по-ефективно.

Изследователите от Калифорнийския технологичен институт и на Технологичния институт в Карлсруе са потърсили вдъхновение от природата, за да създадат подобрена технология за добив на слънчева енергия. Те разгледали крилата на пеперудата под електронен микроскоп и установили, че симетричните пластини са прорязани от множество малки дупки, които са с ширина под една милионна от метъра, според The Verge. Тези дупки не само позволяват на крилата да са по-леки, но и „разпиляват“ светлината, което позволява на пеперудата да поглъща повече топлина.

Дупките са случайни по форма, размер и разпределение, според Радуван Сиддик, водещ автор на проучването, публикувано неотдавна в списанието Science Advances. Компютърно моделиране помогнало на учените да осъзнаят, че формата не е важна за поглъщането на светлината, но от значение са позицията и редът.

Учените използвали листове от хидрогениран аморфен силиций, за да създадат подобни структури. Най-горният слой имал малки дупки, способни да „разпръскват“ светлината, позволявайки й да достига силициевата основа. Този дизайн събрал около два пъти повече светлина от другите, които учените използвали за сравнение. Изследователите успели да създадат своите слънчеви клетки посредством процес, който отнема 5-10 минути.

Тънкослойните слънчеви клетки могат да бъдат по-ефективни от традиционните слънчеви панели, според Phys.org, ако могат да работят за по-дълъг период от време. Това ново изследване може да изведе напред тънкослойната слънчева технология: The Verge съобщава, че слънчевите панели с „пеперудения“ дизайн биха могли да да позволят на соларните панели да произвеждат повече енергия през деня.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*