Нов парк в Москва пресъздава четирите основни микроклимата в Русия

Диво зелено пространство без пътеки и алеи, с различни микроклимати от всички краища на Русия – със степи, гори, мочурища и даже тундра – така изглежда най-новият градски парк в Москва. Той е проектиран от Diller Scofidio + Renfro в рамките на конкурс през 2013 г. и е първият в Москва от близо 50 години. Архитектурната фирма от Ню Йорк обяви откриването на новия парк “Зарядье“ преди броени дни.

Разположен в бивша търговска част на Москва, в непосредствена близост до Червения площад, 35-акровият парк е създаден като част от усилията на градската управа за подобряване и увеличаване на местните зелени пространства. По поръчка на главния архитект в Москва Сергей Кузнецов иновативният дизайн на парка от Diller Scofidio + Renfro включи редица уникални характеристики, които се открояват от традиционните руски паркове.

За разлика от силно озеленените и симетрични паркове, типични за Москва, дизайнът на “Зарядье“ представя забележителна “дивост“, която избягва типичните обозначени зони, характерни за повечето паркове. Без да е прорязана от павирани пешеходни пътеки, цялата повърхност на новия парк е открито зелено пространство, а сиви камъни обграждат периметъра. Според архитектите, “дивото” зелено пространство е стратегически проект, който има за цел да насърчи пълната свобода на движение – предлагайки “нережисирано парково изживяване” за посетителите.

“Това е парк за Русия, изработен от Русия … той изважда на преден план естествената природа на Русия и обединява нейните части с града, за да се превърне в дизайн, който може да се случи само тук. Това олицетворява дивия урбанизъм – място, където архитектурата и ландшафтът са едно цяло“, обяснява архитектът Чарлс Ренфро.

Интериорът е засаден с местна флора, използвана за пресъздаване на четирите основни микроклимата в страната: степи, гори, влажни зони и тундра. Използвайки системи за контрол на температурата, както и симулация на дневна светлина и методи за отстраняване на вятъра, моделираният климат позволява на местните жители да използват парка през цялата година. Откритите хълмове стават забавни склонове за шейни през зимата, а пет павилиона осигуряват сянка всред зеленото пространство през лятото. Има и два амфитеатъра и филхармонична концертна зала.

Снимки: Diller Scofidio + Renfro

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*