Никарагуа ще се присъедини към пакта за климата от Париж

Никарагуа ще се присъедини към Споразумението за климата в Париж, според официално изявление и коментари от вицепрезидента Росарио Мурило. Така САЩ и Сирия ще останат единствените народи извън глобалния пакт.

Никарагуа вече представи съответните документи в ООН, съобщи Мурильо. „Това е единственият инструмент, който имаме на света, който позволява единство на намеренията и усилията да се справим с изменението на климата и природните бедствия“, каза Мурильо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви през юни, че ще оттегли Съединените щати от споразумението. Така решението на Никарагуа да влезе в пакта означава, че само две страни ще останат извън договора – световна икономика номер 1 и разкъсваната от войната Сирия.

Никарагуа, която е бедна централноамериканска нация, често е заплашвана от урагани. Тя е единствената нация, която отхвърли споразумението през 2015 г., и се аргументира с нуждата от много по-драстични действия за ограничаване на покачващите се температури.

Парижкото споразумение, договорено от близо 200 страни преди две години, има за цел да ограничи затоплянето на планетата чрез ограничаване на глобалните емисии на въглероден диоксид и други парникови газове.

Островният народ Фиджи ще бъде „домакин“ на следващия кръг от преговорите за климата в Ню Йорк от 6 до 17 ноември в Бон, Германия, където министрите на околната среда от цял свят ще работят по набор от международни насоки за Парижкото споразумение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*