Оксфорд ще изпревари Лондон с първата нулевоемисийна градска зона в света

Оксфорд планира да изпревари Лондон, като стане първият британски град с нулевоемисийна зона в центъра си. Местната управа планира да въведе, още през 2020 г., нулевоемизийна зона, за която се очаква да се първата в света.

Градският съвет в Оксфорд е решил, че от началото на 2020 г. из ключовите улици около града няма д се допускат превозни средства, излъчващи каквото и да е замърсяване. Поетапно зоната ще се разраства, доксто обхване целия град до 2035 г. Това би означавало, че по улиците в Оксфорд ще могат да се движат само велосипеди, водородни и електрически автомобили. В този смисъл предложеният режим ще бъде по-строг от зоната за изключително ниски емисии в Лондон, която кметът на британската столица Садик Хан се готви да въведе през септември 2020 г.

„Окръгът и градът заедно предлагат поетапно въвждане на зона с нулеви емисии от 2020 г. в центъра на града,” посочи Джон Танер от местния общински съвет в изявление. “Всички ние, които караме или използвамед бензинови или дизелови превозни средства из Оксфорд, допринасяме за токсичния град. Всеки трябва да направи нещичко – от националното правителство и местните власти до бизнеса и жителите – за да сложим край на това критично за общественото здраве състояние“.

Ако планът бъде одобрен, той ще доведе до значително въздействие върху качеството на въздуха: до 2035 г. ще се намалят нивата на вредните с до три четвърти.

Предложението ще премине през шест-седмичен период на обществени консултации. Наред с това градският съвет ще търси повече средства от централното правителство, за да увеличи инфраструктурата, необходима за нулевоемисийни превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*