Арктическият морски лед намалява по-бързо от очакваното?

Арктическият морски лед може би изтънява по-бързо, отколкото се смятраше досега, защото се оказва, че соленият сняг по повърхността на леда изкривява точността на сателитните измервания. Това съобщиха учени от Университета в Калгари.

Докладът на изследователската група за криосферен климат в канадския университет, публикуван в академичното списание „Geophysical Research Letters“, сочи, че сателитните прогнози за дебелината на сезонния морски лед са надценени с до 25%. Това означава, че Арктическият океан може да се окже без ледове много по-рано, отколкото досегашните научни прогнози предвиждат. В действителност морският лед ще изчезне напълно през летните месеци между 2040 и 2050 г., смята водещият автор Вишну Нандан.

Летните месеци без лед в Арктическия океан биха повлияли на глобалните климатични модели. Това ще увеличи и величината, и честотата на големите бури. Ще промени изцяло арктическата морска екосистема, правейки по-труден лова за местните животни – такива като полярните мечки.

„Проблемът (с досегашните прогнози) е, че микровълновите измервания от сателитите не проникват много добре в соления сняг, така че сателитът не измерва подходящия надводен борд на морския лед, а сателитните показания надценяват дебелината на леда“, каза Нандан. Надводният борд на морския лед е този лед, който може да се види над морското равнище. Съавторът на проучването Йоан Якел каза: „Нашите резултати показват, че солеността на снега трябва да се има предвид при всички бъдещи оценки на сезония надводен лед в Арктика, правени от сателити“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*