Сингапур замразява броя на автомобилите по пътищата си

Сингапур обяви, че ще замрази броя на частните автомобили по пътищата си от следващата година, но за сметка на това ще разшири обществения транспорт. Лимитът за ръст на пазара на всички леки автомобили и мотоциклети ще бъде намален от 0,25% на година до нула, считано от февруари, каза местната Служба за наземен транспорт.

Заможният град-държава с население 5,6 милиона души вече налага квота за броя на продадените автомобили и броя им на пътя. Целта е да се избегнат масовите задръствания, каквито задушават други азиатски градове.

Сингапур прави много скъпо придобиването на превозно средство. З да има кола, човек първо трябва да получи „сертификат за право на ползване“. Документът е валиден за 10 години – средната цена на сертификата в момента е около 50 000 местни долара. Нов автомобил струва средно 111 000 долара в Сингапур. Резултатът? В края на 2016 в големия град има регистрирани около 600 хиляди лични автомобила.

За сметка на ограничението за коли броят на автобусите и товарните превозни средства ще продължи да расте.

В изявлението, с което съобщи промяната, Службата за наземен транспорт заяви, че 12% от общата площ на Сингапур вече е заета от пътища и „има малко възможности за разширяване“. Според нея обаче правителството ще похарчи 28 млрд. долара през следващите пет години, за да разшири и подобри транспортната система, включително метрото, което наскоро бе подложено на критики заради поредица от аварии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*