Учени: Прозрачните слънчеви технологии са „вълната на бъдещето“

Слънчевите материали, които могат да се използват върху прозорци, представляват огромен източник на неизползвана енергия. Те биха могли да събират толкова енергия, колкото и по-големите, покривни слънчеви модули. Това е извод на група учени, който беше публикуван наскоро в Nature Energy.

Водени от инженери-изследователи от Университета в Мичиган, авторите на проучването твърдят, че широкото използване на прозрачни соларни приложения заедно с покривните фотоволтаични модули биха могли да задоволят търсенето на електроенергия в САЩ и да намалят драстично използването на изкопаеми горива.

„Прозрачните слънчеви клетки представляват вълната на бъдещето при новите соларни приложения“, каза Ричард Лунт, професор по инженерна химия и материалознание в университета. „Ние анализирахме потенциала им и показахме, че чрез събирането на невидимата светлина тези устройства могат да осигурят … електричество колкото соларна инсталация на покрива, като същевременно осигуряват допълнителна функционалност – повишаване на ефективността на сградите, автомобилите и мобилната електроника“.

Лунт и колегите му от университета са пионери в разработването на прозрачен слънчев концентратор, който при поставяне върху прозорец произвежда електроенергия, без да нарушава добрия изглед. Тънкият пластмасов материал може да се използва върху сгради, прозорци на автомобили, клетъчни телефони или други устройства с прозрачна повърхност.

Системата за събиране на слънчева енергия използва органични молекули, разработени от Лунт и неговия екип, които абсорбират невидимите дължини на вълните на слънчевата светлина. Изследователите могат да „настроят“ тези материали, за да улавят само ултравиолетовите и инфрачервени вълни, а след това да превръщат тази енергия в електричество.

Изчисленията на учените сочат, че само в САЩ има около 5-7 милиарда квадратни метра стъклени повърхности. При наличието на толкова много стъкло, което могат да покриват, прозрачните слънчеви технологии имат потенциала да подсигурят около 40% от потреблението на електроенергия в САЩ – това е колкото потенциала на покривните соларните инсталации. „Едновременното внедряване на двете технологии може да ни доближи до покриване на 100% от търсенето, ако подобрим и съхранението на енергия“, казва Лунт.

Ученият казва, че прозрачните слънчеви приложения имат ефективност над 5%, докато традиционните слънчеви панели обикновено са с около 15% до 18% ефективност. Въпреки че прозрачните слънчеви технологии никога няма да бъдат по-ефективни при преобразуването на слънчевата енергия в електричество от непрозрачните си „колеги“, те могат да предложат много повече ползи, защото са приложими върху много по-голяма площ.

Снимка: Държавен университет – Мичиган

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*