Италия се готви да се отърве от въглищата през 2025 г.

Италианското правителство обяви намерението си да преустанови производството на електроенергия от въглища до 2025 г. Очаква се това да бъде заложено в националната енергийна стратегия на страната, която трябва да се приеме следващият месец.

Този ход ще доведе до присъединяването на Италия към нарастващата група на държавите, поели ангажимент да престанат да разчитат на въглеродно-интензивни електрически централи през следващите 10 до 15 години.

Предложението е изложено в документ, публикуван за обществено обсъждане. Целта е да се гарантира, че Италия ще постигне целта си да осигурява 27 процента от своята електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г., съобщава Ройтерс. Новата енергийна стратегия се очаква да бъде приета на 10 ноември.

Най-голямата италианска енергийна компания Enel заяви, че няма да инвестира в нови електроцентрали, работещи с въглища, според информационната агенция.

Италия последва примера на Франция, Обединеното кралство и Канада, определяйки крайна дата за спиране на производството на електроенергия от въглища. Франция определи дата за поетапно прекратяване на работата на въглищните централи до 2022 г. Във Великобритания последната въглищна централа следва да бъде затворена до 2025 г. Канада наскоро обяви, че ще премахне въглищните мощности до 2030. Холандия също неотдавна обяви плановете си да затвори петте си останали въглищни централи до 2030 г.

Ангажиментът на Италия означава, че някои въглищни централи в страната, които са работили само 15 години, ще трябва да се „пенсионират“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*