Нобелов лауреат поиска глобален трибунал за околната среда

Лауреатът на Нобелова награда за мир Тауакул Карман предложи създаването на глобален трибунал, който да съди ръководителите на мултинационални корпорации, които увреждат земята и природата. Карман, която е от Йемен, направи предложението на конференция в Хондурас – централноамериканската страна, която Амнести Интернешънъл миналата година описа като една от двете най-опасни държави за природозащитниците. Другата е Гватемала.

„Трябва да бъде създаден международен съд, който да наказва всички тези мултинационални корпорации, които вредят на околната среда и допринасят за изменението на климата“, каза Карман чрез преводач. Тя държа реч по време на пресконференция заедно с Ширин Ебади от Иран, колега-носител на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Като част от „Нобеловата инициатива на жените“ двете общественички се стремят „да съберат от първа ръка данни за текущото насилие над жените-защитници на земята“ в Хондурас и Гватемала.

Убийството на 45-годишната Берта Каерес, застреляна миналата година, подчертава заплахата за хондуарските еко-активисти. Случаят предизвика международно недоволство. Касерес се противопоставяше на плановете на компанията Desarrollos Energeticos да изгради водноелектрическа централа върху река, от която зависят местните общности.

Рейчъл Винсент, застъпник и медиен директор на „Нобеловата инициатива на жените“, заяви, че Хондурас се отличава с най-високата степен на убийства в света на защитници на правата на човека и на земята. От 2009 г. насам са загинали 123 активисти, каза тя.

В коментари пред медиите Карман заяви, че е необходим специален международен съд „за борба с корупцията и прането на пари, както и с всички, които са замесени в унищожаването на околната среда и експлоатацията на климата по вредоносен начин“. Според нея, подобен съд може да бъде създаден по подобие на Международния наказателен съд в Хага, който разследва лица, обвинени в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Карман заяви, че еко-трибуналът, който предлага, ще се занимава със случаи, в които са пострадали защитници на околната среда или борбата с корупцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*