Саудитска Арабия планира мега-град, захранван с ВЕИ

Саудитска Арабия обяви плановете за си за изграждане на футуристичен мега-град, който ще се простира на 25 900 квадратни километра и три държави в близост до Червено море. NEOM ще бъде независима икономическа зона, собственост на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия. Сега нацията призовава иноватори, учени и мечтатели да осъществят амбициозната мечта за общество, което да бъде пионер в технологиите от следващо поколение. Бъдещето на храните, енергетиката и биотехнологиите са част от сферите, котио ще бъдат обект на проучване в тази нова общност. Инвестицията в проекта е на стойност 500 милиарда долара.

NEOM ще бъде първата независима икономическа зона в света – макар да е подкрепена от инвестиция на Саудитска Арабия, страната заяви, че ще зоната бъде разработена „независимо от текущата правителствена рамка“. Целта е новият град да се превърне в глобален център за развитие на иновации в девет инвестиционни сектора: усъвършенствани производства, храни, биотехнологии, мобилност, медии, технологични и дигитални науки, развлечения, енергия и вода, жизнена среда.

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман описа визията така: „Бъдещите технологии са крайъгълен камък за развитието на NEOM: разтърсващи индустрията решения за транспорта от автоматизирано шофиране до пътнически дронове, нови начини за отглеждане и обработка на храна, здравеопазване с фокус върху пациента с холистичен подход, високоскоростен безжичен интернет като безплатна услуга, наречена „дигитален въздух“, безплатно онлайн обучение от световна класа и с посотянно развитие, пълномащабно електронно управление, което поставя градските услуги „на върха на пръстите“ на гражданите, строителни кодекси, които превръщат нулевовъглеродното стоителство в стандарт, както и градска среда, която насърчава ходенето пеша и колоезденето, и всичко това – захранвано само с възобновяема енергия“.

NEOM ще се намира на територия, която обхваща части отСаудитска Арабия, Йордания и Египет. В зоната има планини, плажове и коралови рифове. В своето желание да диверсифицира енергийните си източници и да се оттегли от петрола, Саудитска Арабия ще подпомага със слънчева и вятърна енергия бъдещия мегаполис NEOM. Страната вече е започнала разговори с потенциални партньори и инвеститори. Документът с „най-често задавани въпроси“ относно NEOM гласи, че първата му фаза ще бъде завършена през 2025 г.

Изображения: NEOM

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*