Tesla спаси детска болница в Пуерто Рико със соларни панели

Елън Мъск е иноватор, бизнесмен, но и забележителен човек. Като част от приноса на неговата компания Tesla за възстановяването на опустошената електрическа мрежа на Пуерто Рико с по-устойчива „микрогрид“ технология, Tesla вече започна изграждането на соларен масив със система за съхранение на енергия близо до „Оспитал дел Ниньо“, детската болница в Сан Хуан. Батериите Powerpack са вече на път. Възраждането на болницата ще първият от многото проекти, които Tesla започна в Пуерто Рико, 85% от който е без електричество след урагана Мария.

Смята се, че ще са нужни поне шест месеца за възстановяването на електрозахранването на острова. Макар че 98% от болниците в Пуерто Рико вече са отворени и обслужват нуждаещите се, съвсем малко от тях имат електричество. Докато традиционната електрическа инфраструктура се ремонтира, политиците търсят нови системи, които да са в състояние да издържат в дългосрочен план. „Микрогрид“ подходът е точно такъв, комбинирайки локално производството на електроенергия, често чрез слънчеви панели, и системи за съхранение на енергията. Това позволява на всяка отделна сграда – или група от сгради – да си има ток, дори когато голямата мрежа е в срив.

Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росело се обърна към Елън Мъск в началото на октомври, когато го помоли да „внесе“ микрогрид-технологията на Tesla за възстановяването на острова с 3,5 милиона души население. Въпреки че Tesla все още не посочила колко голям ще бъде проектът и откъде идва финансирането, вече е ясно, че фирмата възнамерява да установи силно присъствие в Пуерто Рико и да продължи да развива микрогрид обекти на целия остров.

 

Снимки: Tesla

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*