Над 1700 фиданки черен бор засадиха доброволци в Еленския Балкан

Над 1700 фиданки черен бор засадиха доброволци в Еленския Балкан в рамките на инициативата „Започни просто – засади дърво“, подета от Цветомир Илиев – художник, живеещ в Еленския Балкан.

Като творец в многобройните си пътувания до различни места, Илиев навсякъде се сблъсквал с човешка намеса в дивата природа. Бил силно впечатлен от темповете на изчезване на горите – уви, не само в резултат на природни бедствия, но и заради поради причинявани от човека щети – изсичане, лошо стопанисване, пожари. Това провокирало желанието му чрез изкуство и чрез доброволчество да допринесе за засаждането на колкото се може повече нови дървета.

Чрез приятелски кръгове и с помощ от TimeHeroes.org художникът събрал 14 съмишленици от страната (Радомир, Крумовград, Зверино, Своге, Елена, Варна, Бургас, София, Велико Търново) за залесяване в Еленския Балкан в периода 17-25 октомври тази година.

Благодарение на партньорството на Държавно горско стопанство Елена, под насоките и съветите на „чичо Ваньо“, както приятелски всички наричат отговарящия за обучението и работата им служител на Горското стопанство, доброволците засадиха боровете на терен на повалена от снеголом гора. Фиданките са разпределени в район край с. Берковци. Мястото е каменисто и трудно достъпно, но това не сломи духа на доброволците, пожелали да възстановят гората.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*