Денвър ще изисква зелени покриви върху големите сгради

През ноември избирателите в Денвър в щата Колорадо ще отидат до избирателните секции, за да одобрят – или пък да не одобрят – една нова инициатива, която ще изисква повечето нови сгради с 2500 или повече квадратни метра площ да имат зелен покрив. Покривите би трябвало да бъдат покрити с дървета, зеленчуци или други растения, които добавят естетическа стойност и облекчават ефекта на градския топлинен остров. Въпреки че идеята за „зелените покриви“ е широко разпространена, превръщането им в нещо задължително е донякъде противоречива мярка. Независимо от това привържениците на идеята са оптимисти, че гласоподавателите в крайна сметка ще одобрят „дръзката и красива политика“, за да добавят още зеленина в града.

Предложената мярка за задължителни зелени покриви в Денвър всъщност води началото си от Торонто, който въведе подобна политика преди седем години и се превърна в първият град в Северна Америка, изискващ зелени покриви. Въпреки че и Сан Франциско наскоро въведе задължение за зелени покриви на новите сгради, Денвър ще е първият град, който ще трансформира и покривите на съществуващите сгради в градини.

Поддръжниците на предложената политика виждат реални екологични и икономически ползи от такова широко въвеждане на зелените покриви. Ново проучване на „Зелени покриви за здравословни градове“ и „Фондация за зелена инфраструктура“ изчисли, че инициативата ще създаде 5,7 милиона квадратни метра зелени покриви до 2033 г. и ще генерира 1,85 милиарда долара спестявания от енергийни разходи в рамките на следващите 40 години. „Имаме всички тези плоски покриви с цялото това пространство, а не правим нищо полезно с тях“, каза Брандън Ритхаймер, ръководител на кампанията за инициативата, цитиран от Denver Post. „Защо не поставяме слънчеви колектори или растителност там? Слушаме постоянно, че Денвър е екологично чист град, но …. сме трети в класацията за топлинни острови“.

Макар че идеята е очарователна, тя все пак ще е изправена пред силна опозиция. „Мисля, че би било чудесно, ако всички имаме зелени покриви“, каза градският съветник Мери Бет Сюзън. „Те са толкова прекрасни! Но задължителността ме тревожи.“ Кметът на Денвър Майкъл Хенкок пък се обяви срещу мярката, заявявайки, че това не е „правилният подход“ за града.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*