Естествена светлина озарява бизнес-школа във Франкфурт

Според Световния съвет за зелено строителство, учениците научават повече и се учат 26% по-бързо, когато учебният процес тече в стаи, осветени от естествена светлина. Датската практика Henning Larsen Architects са взели под внимание този фактор, разработвайки Франкфуртската школа по финанси и мениджмънт. Това е светла академична сграда, която бе официално открита преди броени дни. Захранвано от слънчева и вятърна енергия, това устойчиво училище по стопански науки се вписва красиво в заобикалящата го градска среда, като същевременно определя „нови стандарти за прозрачно и отворено обучение в света на бизнеса и финансите“.

Прозрачност, общност и видимост това са принципите, залегнали в дизайна на Франкфуртската школа по финанси и мениджмънт. Сградата е с площ 32 790 квадратни метра. За да отворят училището към градската среда, архитектите са ориентирали постройката около „Улицата на знанието“ – дълyg обществен атриум, който отразява „The Zeil“ – една от най-старите търговски улици на Франкфурт. Разнообразие от стаи с големи стъклени прозорци се редят от двете страни на „Улицата на знанието“ в два обема, разположени по направление север-юг. Над терасата на третия етаж тези две паралелни сгради се превръщат в пет кули с гъвкави офис-площи.

Проектирано съгласно стандарта DGNB Platinum, училището намалява потреблението на първична енергия с 60% в сравнение с нормите за енергоспестяване в Германия (EnEV). Компютърни симулации и изчисления са помогнали на архитектите да оптимизират формата на сградата и фасадата й, конструирани чрез комбинация от полупрозрачни и прозрачни елементи, така че да се сведат до минимум енергийното потребление, излишната слънчева радиация, шумовото замърсяване и вятърът. Фотоволтаици на покрива и сградно-интегрирана вятърна турбина осигуряват електричество. Система за задържане на дъждовната вода забавя ефекта от силните валежи. Оберлихтите и ориентацията на сградата увеличават количеството естествена светлина, която влиза в помещенията.

„Като архитекти ние знаем, че светлината е един от най-важните фактори за учението“, казва Луис Бекер, партньор и ръководител на дизайна в Henning Larsen Architects. „Помага ни да подобрим съсредоточването и работата си. Моята надежда е, че разнообразните пространства, които сме създали за Франкфуртската школа по финанси и мениджмънт, ще допринесат за важната задача – обучението на студентите, за да постигнат отличие в своята област и да дадат своя принос за града ни – Франкфурт“.

    

Изображения: Henning Larsen/Karsten Thormaehlen

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*