Нивата на CO2 нараснали с рекордни темпове през 2016 г.

Количеството въглероден диоксид в атмосферата на Земята е нараснало с рекорден темп през 2016 г. То е достигнало ниво, което не е виждано от милиони години. Концентрацията може да доведе до 20-метровото покачване на морското равнище и да добави 3 градуса към глобалните температури. Това обяви Организацията на обединените нации в понеделник.

Атмосферните концентрации на въглероден диоксид (СО2), основният парников газ, достигат 403,3 части на милион (ppm) в сравнение с 400 през 2015 г., съобщава Световната метеорологична организация в своя годишен бюлетин за парниковите газове. Този темп на растеж е с 50% по-бърз от средния за последното десетилетие. Увеличението извежда концентрацията на въглероден диоксид до равнище, което е с 45% над прединдустриалните нива. Подобно количество е далеч отвъд границата от 180-280 ppm, наблюдавана при последните цикли на ледниковите периоди и затоплянията. „Днешната концентрация на CO2 от около 400 ppm надвишава естествената променливост, наблюдавана в продължение на стотици хиляди години“, се казва в бюлетина на СМО.

Последните данни правят още по-неотложна срещата в Бон следващия месец, когато министрите на околната среда от целия свят ще работят по насоките на Парижкото споразумение за климата, подкрепено от 195 страни през 2015 г.

Споразумението и без друго вече е подложено на натиск, защото американският президент Доналд Тръмп заяви, че планира да изтегли Съединените щати от договора. Целта на пакта е да ограничи повишаването на температурите до „значително под 2 градуса Целзий“ над прединдустриалното време.

Доколкото учените могат да са сигурни, светът никога не е изпитвал такова повишаване на въглеродния диоксид като това, което наблюдаваме през последните десетилетия. То се случва 100 пъти по-бързо, отколкото е било при излизането на света от последната ледникова епоха. Последният път, когато нивата на въглероден двуокис са достигнали 400 ppm, е било преди 3-5 милиона години, в средата на Плиоцена. „През този период глобалните температури на повърхността са били с 2-3°С по-високи от днес. Ледените покривки на Гренландия и Западна Антарктика са се разтопили, а дори части от леда на Източна Антарктика са се оттеглили, е довело до повишаване на морското равнище с 10-20 м над сегашното“, се казва в бюлетина на СМО.

От 1990 г. насам ефектът на глобалното затопляне се е увеличил с 40%. Другите два основни газа – метан и азотен оксид – също са достигнали рекордни концентрации миналата година, макар о при по-бавен темп на увеличение от въглеродния диоксид.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*