Климатолог от Станфорд си построи нулевоенергиен дом с вграден Powerwall

Водещ специалист по климата, посветил кариерата си на доказването на осъществимостта на прехода от изкопаеми горива към чисти източници, си построи нулевоенергиен дом, сякаш за да докаже теорията, за която е работил цял живот. Марк З. Джейкъбсън – професор по еко-инженеринг и директор на Програмата за атмосфера и енергетика в Станфордския университет си построи къща, която произвежда всичката си необходима енергия от възобновяеми източници.

Джейкъбсън е един от основателите на „The Solutions Project“ – инициатива, подкрепена от научни изследвания, която има за цел да покаже как всеки щат в САЩ може да премине към 100 процента възобновяема енергия. Използвайки методите, разработени от организацията, и собствените си изследвания, Джейкъбсън наел строителите от фирма на име BONE Structure, за да проектира и изгради своя ултра-ефективен дом.

Къщата се намира в Станфорд, Калифорния. Структурата е олицетворение на облика на бъдещите ултра-ефективни домове, без да се жертват нито стил, нито комфорт.

Планирането на проекта започнало с създаването на сградна обвивка с ултра-висока енергийна ефективност. Тя трябва да изолира дома и да намали енергийното потребление. След това, за генериране и съхраняване на енергия, домът бил оборудван със слънчеви панели заедно с няколко пакета батерии Tesla Powerwall за съхранение. Системата покрива всички енергийни нужди на дома, включително отопление, охлаждане, натоварване на зарядните устройства и дори зареждане на транспортните средства.

Джейкъбсън се преместил да живее в своя нулевоенергиен дом миналото лято. Оттогава насам наблюдава поведението на дома. Не само, че енергийна система генерира достатъчно чиста енергия, за да задоволи потребностите на семейството, но се намират и излишуци: Джейкъбсън е продал 67 процента от чистата електроенергия, добита от масива, на дружествата за комунални услуги.

Снимки: BONE Structure 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*