Проучване: чака ни бавно, стабилно увеличение на елекромобилите до 2030 г.

Изцяло електрическите превозни средства няма да започнат бързо да набират популярност на повечето световни пазари докъм 2025 г. и вероятно ще съставляват едва 14% от общото световно производство на автомобили до 2030 г. Това гласи проучване, публикувано в четвъртък от Boston Consulting Group.

Дотогава, според авторите на изследването, подобрената технология за батерии, по-ниските разходи и правителствените регулации ще доведат до по-голямо търсене на ЕПС. Засега обаче, през тази година, те ще представляват по-малко от 1% от всичките 100 милиона автомобила, продадени по света.

“В крайна сметка ще стигнем до момент, когато вече няма да има нужда от стимули”, за да растат продажбите на ЕПС, смята Ксавие Моске, старши партньор в BCG и водещ автор на изследването. Към 2030 г., по думите му, търсенето на ЕПС вече ще се води от пазарните сили, а не от регулациите.

BCG очаква бърз спад на цените на батериите след 2020 г. – до 80 долара на киловатчас до 2025 г. Общите оперативни разходи за електромобилите също ще спаднат. Цената на притежаването и експлоатацията на електрическо превозно средство след 10 години ще ес окаже под цената на сравнимите автомобили с двигатели с вътрешно горене към 2021 г.

Освен това по-строгите екологични норми в много страни ще накарат производителите на автомобили да добавят някаква форма на електрификация, включително хибридни двигатели, за да намалят емисиите на отработени газове след 2020 г.

Дори и на фона на намаляването на разходите и въвеждането на по-модерни технологии през следващите 12 години BCG очаква 86% от новите автомобили да продължат да използват някаква форма на двигател с вътрешно горене до 2030 г.

Схемите за споделени пътувания в големите градове ще изиграят ключова роля за навлизането на електрическите превозни средсттва. Така е, защото споделените автомобили навъртат километри по-бързо и по този начин ще намалят разликата в оперативните разходи спрямо ДВГ-автомобилите.

Наред с това преминаването към безпилотни превозни средства, особено в автопарковете за споделени коли, ще увеличи търсенето на електромобили след 2025 г. Цената на километър при автономните ЕПС ще се окаже по-ниска от тази на колите с двигатели с вътрешно горене, казва BCG.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*