Гладни охлюви помагат за опазването на екосистемите от изменението на климата

Никой не забелязва каква огромна работа вършат те – едни малки същества, подобни на охлюви, известни като лимпети, изпълняват безценна екологична услуга, като постоянно ядат. Лакомията на дребните тревопасни животни засилва устойчивостта на екосистемите отчасти, като създава пространство за други същества. А това я прави по-разнообразна и устойчива на натиска на покачващите се температури.

“На пръв поглед може да изглежда, че екосистема, недокосната от „консуматорите“ [тревопасни и хищници], е по-добре и би била нещо по-хубаво за растенията. Да, ако това е всичко, за което ни е грижа. Но то не е по-добре за екосистемата като цяло”, каза Ребека Кордас, зоолог и автор на ново проучване, което подробно описва екологичните предимства от работата на лимпетите. “Потребителите са важни, защото държат популациите на видовете, които ядат, под контрол. Така им пречат да превземат всички ресурси”.

Кордас, чиято работа беше публикувана неотдавна в списанието Science Advances, изучава положителното въздействие на лимпетите, наблюдавайки междуприливните зони през горещото лято и проверявайки здравето на други същества в тази екосистема. Тя открила, че морската звезда, анемоните, мидите, както и водните растения се справят по-добре, когато са налице лимпети; когато няма лимпети, животинските популации не са толкова здрави. “Когато лимпетите са част от общността, ефектите от затоплянето са по-малко сурови”, казва Кордас.

Това не е първият път, когато се доказва, че всяко живо същество в една екосистема има важна роля. Така например вълците спомагат за здравето на горите, като контролират броя на елените, които обитават тези гори.

“Поуката не се отнася само за лимпетите, а за запазването на екосистемите и по-специално за опазването на “потребителите” – тревопасни животни и хищници – в екосистемите”, казва Кордас. “Незасегнатите екосистеми ще бъдат най-добре “оборудвани” да се противопоставят на последиците от затоплящия климат. Влошените екосистеми, където някои видове са изчезнали, например заради прекокомерен лов, няма да се изправят добре със стреса от покачващите се температури.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*