94 000 нови работни места ще се открият в европейския соларен сектор до 2021 г.

Европейският соларен сектор е готов за драматично разрастване през следващите четири години. Така е, защото пазарът започва да осъзнава пълната полза от намаляващите разходи, а страните полагат усилия да постигнат своитре цели за добив на чиста енергия.

Новият доклад на консултантската компания EY за Solar Power Europe предвижда, че създаването на работни места може да нарасне с до 470% от сега до 2021 г.. Испания, Гърция и Полша ще се възползват най-много от растежа на соларния сектор през следващите години.

Като цяло до 2021 г. се очаква да бъдат създадени нови 94 000 нови работни места в соларния бранш, се казва в доклада. Общият брой на заетите на пълен работен ден в сектора ще е почти 175 000 и той ще генерира около 12,5 млрд. евро брутна добавена стойност за икономиката на ЕС.

„През 2021 г. новите инсталирани мощности ще бъдат от 3 до 20 пъти повече от капацитета, инсталиран през 2016 г. Това ще има пряк ефект върху инженерните и инсталационните дейности, свързани с тях“, прогнозира докладът.

Ако прогнозите се окажат точни, това ще е забележителен обрат в съдбата на слънчевия сектор, който през периода 2008 – 2011 г. процъфтяваше, а после претърпя рязък спад, след като в цяла Европа влязоха в сила промени в регулациите и субсидиите.

В доклада се предлага премахването на антидъмпинговите мита, които не позволяват на ограничават достъпа на международните производители до пазара на ЕС с техните по-евтини соларни панели. Това би създало допълнителни 45 500 преки и непреки работни места в слънчевия сектор в ЕС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*