Пърформансът „Което остава” осветява темата за рециклаторите в София

Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение За Земята със съвместен проект

Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение За Земята представят първата си съвместна инициатива: документалният пърформанс „Което остава”. Спектакълът е изграден на принципа на театъра променада.

Публиката, водена от актьорите на VOX POPULI, предприема пътешествие между три знакови софийски улици, за да стане свидетел на ситуации от един паралелен живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за боклук, графитите и невидимите скривалища проговарят неговите енигматични обитатели – хората, които се грижат за онова, “което остава”.

Проектът е фокусиран върху социално значими теми и маргинални общности, останали встрани от медийното внимание и гражданския диспут. “Което остава” е за онези хиляди хора, които ежедневно събират разделно отпадъците на града, предават ги в пунктовете за изкупуване и по този начин прехранват себе си и семействата си.

В първия етап на проекта, в периода май-юни 2017 г., бе осъществено теренно проучване с помощта на студенти от специалност “Културология” към СУ, в което екипът се срещна с десетки рециклатори в различни райони на София. Бяха посетени повечето пунктове за приемане на отпадъци в града, записани историите на хората, които ги посещават и пребивават с получените средства. Тези “анонимни” събирачи на боклук, които често подминаваме с апатия и мнителност, всъщност са сред най-важните двигатели за постоянното обновление на София и съхранението на нейния облик.

“В  За Земята  сме загрижени за бъдещето на рециклаторите. Не искаме да решаваме за тях, но това, което знаем със сигурност е, че от януари 2019 г. част от тези хора ще бъдат елиминирани като играчи, тъй като по Закона за управление на отпадъците пунктовете трябва да се изнесат по перифериите на градовете. Това ще ограничи достъпа им, особено на по-малко мобилните, и ще ги лиши от достоен начин за препитание”, казват от Екологичното сдружение.

Пърформансът цели да насочи общественото внимание към този конфликт и да насърчи публичен диспут с ангажиране на заинтересованите страни, чрез който да се стигне до смислено и справедливо решение. По света съществуват множество примери за успешното и легално включване на неформалния сектор в управлението на отпадъците. Това може да се случи и у нас. Премиерните дати са 14, 16 и 28 ноември, а началната точка на обиколката е Център за култура и дебат „Червената къща” от 19:30 часа. Входът за събитието е свободен, като зрителите могат да направят дарение по избор, като така подпомогнат дейността и каузите на За Земята.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*