“Прозорецът” време за действие за климата може да се затвори още през 2023 г.

Точно по времето, когато администрацията на Доналд Тръмп отмени плана за чиста енергия на САЩ, ново проучване на Университета в Мичиган подчерта неотложността, с която трябва да се предприемат решителни действия за намаляване на емисиите на парникови газове – както от екологична, така и от икономическа гледна точка.

За най-енергоемките отрасли в САЩ (транспорт и производство на електроенергия) проучването идентифицира график за действие, след който – според изследователите – вече ще бъде твърде късно, за да се предотврати опасният обрат на климата. Колкото повече време минава, толкова по-скъпо ще бъде да се премине към по-чисти технологии в тези сектори. Тази констатация донякъде противоречи на конвенционалната мисъл, че преминаването към ВЕИ е скъпо, защото цените на слънчевите, вятърните и батерийните технологии спадат бързо.

Стъпките, описани в Плана за чиста енергия, както и в Парижкото споразумение за климата от 2016 г., не биха били достатъчни, за да се постигне целта за запазване на глобалното повишаване на температурата в рамките на 2 градуса по Целзий до края на века. За постигането на целта за намаляване на емисиите на въглероден двуокис със 70%, според проучването, ще са необходими допълнителни стъпки – и то преди 2023 г. Иначе казано, времевият „прозорец“ за ефективни действия би могъл да приключи рано.

„Ако не предприемем действия за намаляване на емисиите на парникови газове преди изборите през 2020 г., разходите за намаляване на емисиите в такива мащаб и период, каквито са необходими за предотвратяването на опасната човешка намеса в климата, ще хвръкнат до небето”, казва Стивън Скерлос, професор по инженерна механика. “Това само ще направи неизбежното преминаване към възобновяема енергия по-малко ефективно за поддържането на стабилна климатична система по време на живота на тези, които днес са деца”.

Използвайки специфично моделиране на развитието на тези сектори, изследователите са стигнали до извода, че прозорецът от време за иницииране на допълнителни действия по климата ще се затвори между 2023 и 2025 г. за автомобилния сектор и между 2023 и 2026 г. за електроенергийния сектор.

„Това е вярно при дори и най-оптимистичните предположения за напредък в чистите технологии в автомобилите и електроцентралите”, каза авторката на доклада Саранг Супекар, докторант по инженерна механка в университета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*