Блумбърг дава 50 млн. долара в помощ на прехода от въглища към чиста енергия

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че дарява 50 млн. долара, за да помогне на държави от целия свят да осъществят прехода си от въглища към чиста енергия в борбата с изменението на климата. С това милиардерът разширява обхвата на финансирането, което осигурява за тази цел, извън Съединените щати.

Проектът ще започне в Европа. Той ще обхване и други страни по-късно, заяви благотворителната организация Bloomberg Philanthropies в изявление в четвъртък в рамките на преговорите за климата между 200 държави в Бон, Германия. Неправителствената организация „Европейска фондация za климата“ ще бъде водещият партньор по проекта за Европа.

„Решението на Блумбърг отбелязва първата му инвестиция извън САЩ в рамките на усилията за намаляване на зависимостта от въглищата и прехода към възобновяеми, чисти енергийни източници“, заяви благотворителното дружество на Блумбърг в изявление. „Все по-голям брой европейски държави обявяват национални планове да загърбят изцяло въглищата, което е добър пример за останалата част от света – ала въглищата все още убиват около 20 000 души в Европейския съюз всяка година“, каза самият Блумбърг по повод решението си.

В Съединените щати Блумбърг е дарил общо 110 млн. долара от 2011 г. насам за кампанията „Отвъд въглищата“ за затваряне на мини. Оттогава досега в страната са закрити около 260 въглищни електроцентрали.

1 коментар

  1. „обяви, че дарява 50 млн. долара, за да помогне на държави от целия свят да осъществят прехода си от въглища към чиста енергия“

    ХАХАХАХАХА! СМЕШНИК!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*