Дебютира първата електрифицирана е-магистрала в САЩ

Американското поделение на Siemens „откри“ първата електрифицирана е-магистрала (еHighway) в Съединените щати. Дълга една миля, т.е. 1,6 км., демонстрационната отсечка е разположена в Калифорния, близо до пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч. Е-магистралата включва система от надземна контактна мрежа, която зарежда големите електрически камиони – подобно на системите от въздушни кабели, които захранват тролейбусите или трамвайните линии. Чрез системата eHighway определени ленти от магистралите могат да бъдат електрифицирани. Това ще направи възможно по тях да се движат електрически превозни средства, които се зареждат по време на движение. Това би намалило вредните емисии от транспорта.

Siemens е работила по проекта в сътрудничество със Службата за управление на кчеството на въздуха по Южното крайбрежие (SCAQMD). Надеждата е подобни трасета да помгонат за справянето с един сериозен източник на замърсяване на въздуха. Големите камиони, като тези, използвани за транспортиране на стоки из САЩ страната, са най-големият източник на емисии, образуващи смог в Южна Калифорния.

„Този проект ще ни помогне да направим оценка на осъществимостта на система за тежкотоварни превози с нулеви емисии, използвайки електропроводни кабели“, заяви Уейн Надри, изпълнителен директор на SCAQMD. По думите, за целите на анализа на технологията по въпросната магистрала ще се движат електрически камион с батерии, хибриден камион, задвижван от природен газ, и дизелов камион.

Макар че това е първата система eHighway в САЩ, тя не е първата в света. Подобна магистрала има в Швеция от юни 2016 г.

„Експертите очакват глобалните емисии на CO2 от автомобилния товарен трафик да се увеличат повече от два пъти до 2050 г.,“ казва Андреас Тон, ръководител Ключови проекти и електрификация в компанията. По думите му, електрифицираната камионна система е важна за намаляването на въглеродния отпечатък на големите пристанища, които са ключови за икономиката на страната.

  

Снимки: Siemens – САЩ

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*