Хиляди прилепи и птици зазидани живи в санираните блокове

Хиляди прилепи и птици биват зазидани живи в жилищните блокове у нас, които са „санирани“. С полагането на изолациите животните, които традиционно обитават шахти, процепи и тавани, биват заключени завинаги в своите обиталища. Те умират в агония, често пъти слепнали в монтажна пяна. За пренебгервания проблем алармираха от фондацията „Дивите Животни / Wild Animals“, чиито доброволци се опитват да спасяват злочестите животни.

Свикнали сме да мислим, че прилепите живеят в пещерите. Те обаче са и наш съсед в градската среда. Прилепите са полезни, защото се хранят с дребни насекоми – комари, мухи и др., с което регулирт популациите на тези животни. За разлика от плъховете, прилепите не са носители на зарази, които биха могли да са опасни за човека, затова страхът от тях е неоснователен. Защитени са по закон и ай-малкото обезпокояване на прилепа или на мястото, където той спи, би трябвало да се санкционира.

Прилепите са защитени видове у нас. Тяхната биологична роля е огромна, а страната ни е известна с най-голямото в Европа разнообразие от видове прилепи. Подобна е ситуацията и с бързолетите, които често обитават кухини в панелни блокове из градовете и също са защитен вид в България.

Въпреки, че в страната тече Национална програма за енергийна ефективност на сградите, финансирана с бюджетни средства, в нея не е предвидена никаква мярка за извеждане и спасяване на прилепите и бързолетите при полагането на изолационните материали. На практика се оказва, че програмата за саниране нарушава действащото законодателство – и национално, и европейско – за защитата на прилепите и за опазването на биологичното разнообразие.

„На 5.11.2017 г. бяхме в Бургас по молба за помощ за прилепи в санирани в момента сгради. Това са такъв тип жилищни блокове, които са изключително подходящи и гостоприемни за прилепи. Те в момента гъмжат от живот. Тогава беше по-топло и се чуваха ясно, докато човек си върви покрай блока,“ пише Вяра Крушкова, рехабилитатор на прилепи от „Дивите животни“ в писмо до директора на РИОСВ Бургас. Според нея, най-вероятно повечето от прилепите в бургаските блокове са от вида Ръждив вечерник. Животните са обречени на смърт „без право на обжалване и без да има каквато и да била заслуга за смъртта си“, защото в много от блоковете предстои саниране.

Прилепите в градската среда обитават най-често лесно достъпните кухини на панелните блокове. Това са таванските пространства, дилатационни фуги, процепи под мазилките. Убежища за летящите животинки се получават и в процеса на експлоатация на блока – напрмер малка пролука покрай декоративно стъкло на балкон, фуги под первази, дограми. Прилепите „са навсякъде, където могат да се мушнат и да пропалзят. А някои от тях са 4-сантиметрови – не им трябват големи пролуки, за да влязат,“ обяснява експертът на „Дивите животни“.

За да се предпазят прилепите и птиците, обитаващи подобни кухини в многофамилсните жилищни сгради, за всеки саниран обект е нужно да се направи обследване и да се изберат конкретни мерки. Важно е първо да се установи не само къде има животни. От значение е и да се оцени къде биха могли да се приютят, макар да не присъстват към дадения момент.

Подобна практика обаче не съществува в момента. От 6 октомври тази година е сформирана работна група към МРРБ, която до края на декември трябва да изготви решение на проблема. То следва да бъде разписано като норматив и да се прилага по време на саниране. Това означава, че ефективно опазването на прилепите и птиците в санираните блокове може да започне най-рано от догодина. Дотогава обаче текущите проекти за саниране ще продължат да зазидват живи прилепи и бързолети в жилищните блокове.

Проблемът може да окаже и тежко социално въздействие, тъй като на практика в случая е налице погазване на националното и европейското законодателство. Системното им нарушаване може да доведе до отварянето на разследване, а дори и на наказателна процедура, от страна на Еврокомисията срещу България по линия на директивата „Eurobats“ и регулациите за опазване на дивия живот.

„…Аз съм разбивала стена със зазидани прилепи, вадила съм ги от там, лекувала съм ги месеци после. Борила съм се за тях така, както смятам да го направя и за тези. Защото ръцете ми още усещат малките тела в монтажна пяна. И защото още помня полета им към свободата после“, казва Вяра в емоционалното си писмо до РИОСВ.

Как изглеждат зазиданите прилепи можете да видите във видеото по-долу:

До дни те ще замлъкнат завинаги

България вероятно догодина ще приложи мерки за спасяване на прилепите си.До тогава… те умират на една ръка разстояние. Зазидани в стената, до нечия отпусната на възглавница глава.Нямаме представа за колко от тях ще успеем да променим неизбежното, но ще продължаваме да опитваме.

Публикувахте от Ден и Нощ / Day and Night – human and bat rehabilitation в 7 ноември 2017 г.

 

4 коментара

  1. До Анонимен: Никога не е имало такова противопоставяне – да измрат животните или да измрат хората. Това е дилема, която може да се роди само в болна глава. Човекът е част от екосистемата и няма шанс да оцелее без другите организми. Смешно е изобщо, че трябва да го обяснявам … Така, че ако не искате хората да измрат, по-добре мислете и за другите живи същества. Или като начало – изобщо мислете. Не е трудно.

  2. Всички видове прилепи в България са защитени от закона видове, което означава че са изключително важни за здравето на нас хората. Един прилеп изяжда около 100 насекоми на ден, сега се опитайте да си представите какво ще се случи ако прилепите намалеят драстично… пълчища от насекоми. Пръскането с препарати няма да реши проблема, това не е безопасен за здравето на хората метод. Повишете общата си култура и се научете че в градове и села хората съжителстваме с различни животински видове.Тези видове не са вредители, напротив те са полезни и имат своята важна роля. Безхаберното отношение на хора като вас води само до унищожение и то унищожение на бъдещето на децата ни!!!

  3. Може би обичаш комарите? И хлебарките може би??? Защото прилепите точно с това се хранят – насекоми, които в повечето случаи са вредни за човека, регулират популациите им. Тези прилепи имат много по-голяма полза за хората и природата, отколкото ти. Така че, логично е ти да си на тяхно място, тъй като си безсмислен, а те да летят свободно, тъй като правят по-голямо добро на всички. А да не говорим, че прилепите са застрашени, т.е. те се борят за оцеляване, а не са инвазивен вид, който свръх много се размножава.

  4. А горките хлебарки трябва ли да ги спасяваме? А плъховете? Да вземем да измрем всички хора, че да има повече място в градовете за животинките.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*