MIT и Lamborghini проектираха електрически суперавтомобил

Lamborghini и Технологичният институт в Масачузетс (MIT) наскоро се оказаха сътрудници в едно необичайно партньорство, от което се роди футуристична, полуавтономна кола, която е хем секси, хем екологична. Както може да се очаква, Terzo Millennio прилича на суперавтомобил Lamborghini. Но нейните лъскави, остри ъгли не са най-впечатляващата й черта. Корпусът от въглеродните влакна всъщност съхранява енергия – и може да се самолекува.

Lamborghini и MIT са се постарали да проектират суперавтомобил от следващо поколение, фокусирайки върху пет отделни области: енергия, материали, съхранение, задвижване, дизайн и… емоция. Terzo Millennio има четири електрически мотора – по един във всяко колело. Това позволява повече свобода в дизайна, тъй като всички части, свързани с двигателите, са скрити колесните „гнезда“.

Вместо да разчита на стандартни батерии, автомобилът се захранва от суперкондензатори. Те „Поемт и отдават заряд по-бързо от батериите, като в същото време издържат много повече цикли на презареждане и разполагат с капацитет за съхранение, много по-висок от стандартните кондензатори“, пише CNET.

Нова технология „наблюдава“ структурата на корпуса от въглеродни влакна на автомобила. Механизъмт пречи на дребните повреди – например малка пукнатина – да се разраснат. Технологията следи и зареждането на автомобила. Изследователите от MIT наричат това процес на „самолекуване“.

Terzo Millennio е проектирана да е полуавтономна. Това означава, че тя работи заедно с водача, за да му помогне да се справя по-лесно с автомобила и да навигира по пътищата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*