Бизнеси и НПО искат забрана за биоразградимите пластмаси

Повече от 150 организации, включително някои от най-известните марки в света, призоваха правителствата по света да забранят така наречените биоразградими пластмаси. Причината е в нарастващия брой доказателства, че този вид материали всъщност имат огромно вредно въздействие върху морската и сухоземната среда.

Нужно е постепенното премахване на биоразградимите пластмаси, обяви в изявление фондацията „Елън МакАртър“. Доскоро те се считаха за екологична алтернатива на традиционните пластмаси. Вече има достатъчно данни обаче, чер биоразградимите полимери нанасят също толкова вреда на природата, колкото и „традиционните“. Научни доказателства сочат, че „био“ материалът всъщност се разгражда на малки частици, които не са смилаеми, но се озовават в реки и океани, увреждайки морския живот и водната среда.

„Наличните доказателства показват, че биоразграждащите се пластмаси не постигат това, което техните производители твърдят. Вместо това те допринасят за замърсяването с микропластмаси“, каза Роб Опсомер, ръководител на системните инициативи на фондация „Елън МакАртър“. „Освен това тези материали не са подходящи за ефективно дългосрочно повторно използване, рециклиране в мащаб или компостиране. Това означава, че не могат да бъдат част от кръговата икономика“.

Някои правителства и бизнеси в Европа вече започнаха да ограничават употребата на био-разградими пластмаси. Франция например е забранила използването им още през 2015 г. Въпреки това, в повечето страни този вид материал все още се използва широко и дори се насърчава като зелена алтернатива на неразграждащите се пластмаси.

Изявлението на фондацията призовава правителствата да забраняват използването на био-полимери, докато не се извършат достатъчно надеждни проучвания, доказващи безвредността на тази алтернатива.

 


 

Още по темата:

Биоразградимата пластмаса е враг за околната среда, казва топ-учен ООН

 


 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*