Една Bitcoin транзакция „яде“ повече енергия, отколкото домакинство за 3 седмици

Въпреки че валутата Bitcoin претърпя драматичен спад на стойността си през последните дни, като цяло през 2017 стойността на тези „монети“ достигна невиждани висоти. Заедно с това обаче криптовалутата има и огромен енергиен отпечатък. Колосален!

Около 300 000 Bitcoin транзакции се извършват всеки ден. Предвид текущите им параметри, всяка от тях използва около 215 киловатчаса (KWh) енергия, споделя анализаторът по криптовалути Алекс Де Ври пред изданието „Motherboard“. Това е повече, отколкото употребява едно средно домакинство за около три седмици. За една година „копачите“ на Bitcoin са в състояние да изконсумират 24 тераватчаса електроенергия. Това е колкото цяла Нигерия – страна със 186 милиона души население.

Bitcoin се създават чрез „копаене“ – процес, който включва използването на мощни изчислителни процеси, които са в състояние да решават сложни криптографски задачи, за да създават нови единици от така наречената валута. Цената на Bitcoin е пропорционална на количеството електричество, което може да бъде изгодно използвано за извличане на Bitcoin от дадена компютърна платформа. Когато цената се повиши, „копачите“ трябва да компенсират това, като добавят по-мощни изчислителни компоненти, обяснява анализаторът. А това увеличава и сметката за енергия. Специалистът оценява, че енергията, използвана от глобалната Bitcoin мрежа дневно, може да захранва общо 821 940 средни американски домакинства за цял ден.

Важно е да се знае, че изчисленията на де Ври не са съвсем точни, тъй като зависят от редица вариращи фактори. Дори и при това положение обаче може да се каже със сигурност, че минималното възможно ниво на енергийно потребление за една транзакция е 77 Kwh. А това пак е огромно количерство енергия.

Де Ври е изчислил още, че един „копач“ в Монголия, където се използва основно енергия от въглища, ще генерира между 8000 и 13000 килограма въглероден диоксид за един Bitcoin, който „изкопае“, и 24 000 до 40 000 киломграма CO2 за час.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*