Бил Гейтс ще строи „умен град“ в Аризона

Бил Гейтс купи 25 000 акра земя в района на Западната долина в Аризона, на 45 минути западно от Финикс, с намерението да построи високотехнологичен „умен град“ на име Белмонт. „Белмонт ще създаде общност с напредничаво мислене, където комуникациите и опорната инфрастуктура ще се базират на най-новите и най-модерните технологии, проектиран на база високоскоростни цифрови мрежи, центрове за данни, нови производствени технологии и модели за дистрибуция, безпилотни автомобили и автономни логистични центрове“, зяви Belmont Partners – фирмата за недвижими имоти, участваща в покупката.

Сделката е на стойност 80 милиона долара. Градът ще се появи по протежение на предложената за построяване магистрала I-11, която ще свърже Белмонт с Лас Вегас и други големи градски центрове в региона.

Въпреки че Гейтс даде на проекта тласък чрез финансирането и публичността, които осигури, Белмонт всъщност е в процес на разработване още от 90-те години на миналия век. Проектът е започнат още преди катастрофата на жилищния сектор, но не е изцяло загърбен. Напротив – първата секция от магистралата I-11, в близост до Боулдър Сити, Аризона, беше открита през август 2017 г., а тя е част от самия проект за града Белмонт.

3800 акра от предложената територия ще бъдат използвани за офис- и търговски площи. Други 470 акра ще бъдат заделени за обществени училища. Останалото пространство е „достатъчно“ за 80 000 жилища.

Когато бъде завършен, новият еко-град Белмонт ще се присъедини към Аркосанти – друг експериментален екологичен град на север от Финикс, една от най-известните планирани общности в региона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*