Fisker патентова батерия за електромобили с пробег над 800 км и зареждане за 1 минута

Може да звучи прекалено добре, за да е истина: Fisker работи върху батерия за електрически автомобили, която може да се зарежда на 100% само за една минута. Те твърдят, че са постигнали пробив в твърдотелните батерии. Технологията им би могла да направи възможно електромобилите да се движат 800 км с еднократно зареждане.

Дизайнерът Хенрик Фискер поднови дейността на фирмата си за електромобили миналата година и оттогава дразни апетита на заинтересованите с концепцията „EMotion 2019. Фирмата дори започна да приема предварителни заявки през лятото. Сега компанията е подалаа патент за новаторската твърдотелна батерия, зареждаща се за 1 минута.

Патентът включва тези относно производствени процеси и нови материали, според Green Car Congress. Изданието пише, че „твърдотелните батерии на Fisker ще имат триизмерни електроди с 2,5 пъти по-голяма енергийна плътност от литиево-йонните батерии”. Презареждането на такава батерия ще отнема по-малко време от напълването на резервоар с газ ии бензин.

Твърдението предизвика и вълнение, и скептицизъм сред анализаторите на пазара. Според Electrek, твърдението може и да е вярно, тъй като е рожба на усилията на Фабио Албано – съосновател на Sakti3 и вицепрезидент по акумулаторните системи във Fisker. “Ние се справяме с всички препятствия, с които твърдотелните батерии са се сблъсквали по пътя си към комерсиализацията, като например производителността при ниски температури; използването на евтини и мащабируеми производствени методи,…” казва Албано в изявление.

Първите коли EMotion ще използват литиево-йонни батерии, подобни на тези в други електромобили. Fisker ще се стреми да ги замени с твърдотелни до края на 2023 година.

Графика: Fisker

1 коментар

  1. Пълни глупости. До сега Хенри Фрискер няма нито един проект доведен до серийно производство. Дори успешният му модел Карма се произвежда от друга фирма,а не от фирмата на Фрискер. Такива батеририи визически не могат да съществуват освен ако не работят на принципа на суперкондензаторите. Последният му проект се наричаше Е-Мотион , но до колкото разбирам този автомобил с чудо батерии няма да се произвежда.Вместо него Фрискер представви нов модел на електромбил под името Ocean за малък градски SUV, който в последствое ще бъде оборудван със система за самостоятелно движение и ще може да се поръчва като такси или като собствено превозно средство , но без водач. Идеята не е нова , но до нея има още мноого време. А за батериите които трябва да се заредярт за ч минута??!! Зарядното трябва да е няколко мегавата за да се случи. Това са приказки от 1001 нош.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*