Fisker патентова батерия за електромобили с пробег над 800 км и зареждане за 1 минута

Може да звучи прекалено добре, за да е истина: Fisker работи върху батерия за електрически автомобили, която може да се зарежда на 100% само за една минута. Те твърдят, че са постигнали пробив в твърдотелните батерии. Технологията им би могла да направи възможно електромобилите да се движат 800 км с еднократно зареждане.

Дизайнерът Хенрик Фискер поднови дейността на фирмата си за електромобили миналата година и оттогава дразни апетита на заинтересованите с концепцията „EMotion 2019. Фирмата дори започна да приема предварителни заявки през лятото. Сега компанията е подалаа патент за новаторската твърдотелна батерия, зареждаща се за 1 минута.

Патентът включва тези относно производствени процеси и нови материали, според Green Car Congress. Изданието пише, че „твърдотелните батерии на Fisker ще имат триизмерни електроди с 2,5 пъти по-голяма енергийна плътност от литиево-йонните батерии”. Презареждането на такава батерия ще отнема по-малко време от напълването на резервоар с газ ии бензин.

Твърдението предизвика и вълнение, и скептицизъм сред анализаторите на пазара. Според Electrek, твърдението може и да е вярно, тъй като е рожба на усилията на Фабио Албано – съосновател на Sakti3 и вицепрезидент по акумулаторните системи във Fisker. “Ние се справяме с всички препятствия, с които твърдотелните батерии са се сблъсквали по пътя си към комерсиализацията, като например производителността при ниски температури; използването на евтини и мащабируеми производствени методи,…” казва Албано в изявление.

Първите коли EMotion ще използват литиево-йонни батерии, подобни на тези в други електромобили. Fisker ще се стреми да ги замени с твърдотелни до края на 2023 година.

Графика: Fisker

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*