Cisco влага 1 млрд. долара в „умния” град

smart city diorama and wireless sensor network, sensor node and connecting line, information communication technology, internet of things, abstract image visual

Мрежовият гигант Cisco обяви програма за ускорено финансиране на градската инфраструктура с бюджет от 1 млрд. долара. Целта на „City Infrastructure Financing Acceleration Program” е да направи по-достъпни финансирането и новите технологии за градовете в различни страни по света.

Програмата ще се финансира от Cisco Capital с участието на инвестиционния фонд Digital Alpha Advisors и пенсионните фондове APG и Whitehelm Capital. Според представители на компанията, именно финансирането е основният препъни камък пред властите, които тръгват по пътя на трансформацията към умен град.

Cisco, заедно със своите партньори, ще достави на градските власти финансови средства и експертен потенциал, които са така необходими за реализацията на умни проекти. Новата програма на компанията ще помогне на градовете да внедрят иновативни технологии с минимални инвестиции.

Целта пред градовете е да намалят потреблението на енергия и задръстванията, да улеснят паркирането, да повишат приходите на обществения транспорт и др. Финансиране на базата на разпределение на приходите ще позволи на градовете да обвържат инвестициите с желаните резултати. Цифровизацията на инфраструктурата ще стимулира предлагането на нови услуги и съответно общините ще получават повече приходи.

Cisco представи също допълнителна функционалност за свързаната цифрова платформа Cisco Kinetic for Cities, която е интегрирана с платформата за обработка на IoT данни Cisco Kinetic. Новите функции целят да повишат обществената сигурност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*