Софийския апелативен съд ще реши съдбата на прекратеното дело за мръсния въздух в София

„Група за чист въздух“ внесе обжалване пред Софийския апелативен съд за прекратеното дело по заведените три колективни иска срещу Столичната община за замърсения въздух. Делото бе прекратено през октомври с аргумента, че ищците нямат финансов ресурс и компетенция да водят подобен процес.

„Формалистичният подход на съда по делото е отказ от достъп до правосъдие. Гражданите имат право на чист въздух, което следва да може да се защити пред съд“, каза адвокат Димо Господинов, който лично внесе обжалването.

Решението на Софийският градски съд (СГС) от 27.10.2017 г. да прекрати делото дойде в ключов за гражданите на София период – началото на зимния сезон, когато традиционно качеството на въздуха се влошава драстично.

„Няма ясна тенденция за изчистване на въздуха в София, тъй като за януари и февруари 2017 година средните стойности за фини прахови частици 2,5 са по-високи от тези за 2016, 2015 и 2013. Затова по-скоро да запретнем ръкави и да решаваме проблема“, каза Ивайло Хлебаров от „За Земята – Достъп до правосъдие“.

„Срамота е, че българският съд, също и общината, изобщо не защитават обществения интерес, особено що се отнася до качеството на въздуха. Качеството на живота е пряко свързано с качеството на въздуха“, добави Христо Илиев от сдружение „Спаси София“.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в „Група за чист въздух“. Те са подписани от „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“ и Център за независим живот и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Това са първите колективни искове, защитаващи интерес на живущите в София, които целят да потърсят отговорност от Столична община за неправомерното й бездействие по отношение на чистотата на въздуха в най-големия град на България.

Подобен колективен иск за мръсния въздух в Пловдив бе отхвърлен като неоснователен от Апелативния съд във Велико Търново през февруари тази година.

1 коментар

  1. Този Димо Господинов разбира ли нещо от право! Аман от селски пичове, дошли да стават “адвокати” в София и да защитават “обществени каузи”! Пълен смешник! Обжалвал, какво обжалва некадърността си ли! Махнете ги тези олигофрени от това дело, че го загубихме преди да започне!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*